I sommar har jag… fått stå på scenen på festival

Det var andra helgen i Augusti, och jag hade just och just hunnit återhämta mig från dagarna på Reeperbahn när festivalen Hietskurock gick av stapeln här i Vasa.
Dagen var en torsdag, och på schemat stod burlesque.
Eftersom uppträdandet skulle ske på en rockfestival hade jag fått instruktioner om att ”se lite punkrock ut” för att hålla upp ett téma. Absolut inga problem för min del, det är ju bara att bre på ett lager extra på mitt vanliga jag det!

profilFramme vid Hietskurock förklarade jag på knagglig finska för en ordningsvakt att jag var där med Lily KissKiss & Le Rouge Mirage, och blev visad backstage. Där var  tjejerna redan och sorterade upp sina kläder och tillbehör. Det låg som vanligt ett mjukt lager av fjädrar överallt, som deras fjäderboor hade löst ifrån sig.

2014-08-07 17.14.21Jag blev tilldelad mitt backstage-pass, och kände mig lite cool med det runt halsen – samtidigt som jag också kände mig rätt töntig över att jag kände mig cool över en sån sak (är nervös på bilden, därav den lite ängsliga minen, heh).

2014-08-07 16.59.24Här ser ni en kvintett med tjejer som är redo att gå på scen!

2014-08-08 18.08.36Några av mina barndomsvänner stod i publiken, och när giget var över så drog jag på en öl till O’Malleys med dem. Här ser ni världens fulaste/bästa försök till en gruppselfie.

2014-08-07 18.57.16Red light.

2014-08-07 22.16.19Gick efter ett tag tillbaka till festivalområdet för att se Loretta Problem.
När Fredrik Furu började spela fick jag huvudvärk och ville hem…. fast det var nog knappast hans fel… tror jag. 😉
Jag visste att min bror och hans flickvän gled runt ”på raggen” i stan, så jag ringde honom och fick hoppa på hem.

2014-08-07 23.51.42Fredag, och dags för ännu ett gig! Mirrorselfie innan jag begav mig ut genom dörren, för det är inte varje dag man är såhär ”uppfixad”.

2014-08-07 21.42.24

Kom till festivalområdet, mötte upp med tjejerna, och kollade några band (Be Silent, Nollatoleranssi, Yrjänä II, och Loose Prick) medan vi väntade på vår tur. Fotografer och media var på plats och det blev en del intervjuer och poserande för bilder… Exempelvis detta, som var i Pohjalainen dagen därpå.

2014-08-09 09.15.40Jag och Marjaana blåser såpbubblor under vår Pick-Up routine på scenen, foto av Teppo Kangas Photography!

2014-08-15 15.30.24

Vi gick runt området en liten stund och lyssnade med ett halvt öra på Softengine innan vi slog oss ner i ena öltältet backstage, tillsammans med Pelle Miljoona och hans sällskap. Lily KissKiss och han var tydligen bekanta sedan tidigare.

2014-08-08 23.22.34I något skede dök idén upp att alla burlesque-tjejer borde komma upp på scenen och dansa när Pelle drar sin sista låt!
…så här är nu en bild från när vi stod bredvid scenen och väntade på att få kliva upp. Spännnnnande!

2014-08-08 23.39.14Alltså det måste jag nog säga att var en helt otrolig upplevelse som jag sent kommer glömma. Adrenalinkicken man får av att stå på scen med en punklegend och röra sig till en grym låt i skenet av strålkastare, medan man ser ut över ett jublande publikhav. Det är något alldeles extra (att jag nästan snubblade över en gitarrförstärkare behöver ju inte nämnas). Några av mina vänner som stod i publiken, och som inte ens visste att jag var på festivalen, berättade sen senare att de blivit jävligt förvånade när de upptäckte att en av dansöserna var jag, hahah. Tror jag var själv lika förvånad över den saken faktiskt…

Den här låten var the one (här ett liveklipp från -79, because why the fuck not)

 

Efter att vi tackat för oss och lugnat ner oss lite så gick vi för att kolla Girlschool. Helt legendaaariska kvinnor, inte för intet att de ibland kallas för den kvinnliga versionen av Motörhead 😀 Grym energi och scennärvaro, syns ingenstans på dessa damer att de kunde vara ens farmödrar…

output_11NQm1Hon som spelar trummor slog sönder trumsettet typ 3 gånger under spelningen, så att de var tvungna att ta långa mellanspeaks medan nån kille sprang in och bytte virvlar och skit. När de kom ned från scenen och publiken höll på att skrika efter encore så råkade jag stå där bredvid och höra trummisen säga nåt i stil med ”HOW THE HELL AM I GONNA DO THIS, THERE’S NOTHING LEFT TO BLOODY PLAY ON!!”. Nå, på något sätt så fick de nog det gjort 😀

output_V9W7nKVille gå fram och ta en bild med dem efteråt, men jag hann mig bara så långt som fram och berömma dem för spelningen och sen blev jag för starstruck och sprang iväg, jag är inte så bra på sånt här, haha.

Barbe-Q-Barbies såg dock coola ut där de satt backstage i ett mystiskt moln av tobaksrök (min telefonkamera kunde dock inte riktigt hantera mystiskheten).

2014-08-09 01.51.02Hemma igen, mätt och belåten eftersom jag och två av Le Rouge Mirage tjejerna hade lyckats charma till oss (nästan allt för stora) portioner gratis mat från ett av kebab- och wookstånden på området, hehe. En av alla de otaliga grejer jag har lärt mig av de här kvinnorna så är att det är förvånansvärt mycket man kan få om man bara vågar be vänligt om det och sen vara noga med att visa tacksamhet för det man får. Men oftast är man ju på nåt vis lite för ”stolt” för att våga be om saker på det viset, utan förväntar sig lite smådumt att allt bara ska komma till en på nåt magiskt vis. Sen att gå runt och kräva grejer funkar ju inte det heller, men det är en annan sak.

Smink av och hår ner. Ser ut som ett troll.

2014-08-08 12.44.38

 

Lördag. Samma melodi. Smink på, iväg till festivalområde. Burlesque.
Kollade några band, exempelvis Santa Cruz, Herra Ylppö & IhmisetThe Ramonas (som för övrigt är jättetrevliga tjejer!!) och Anal Thunder.
Blev indragen i nån intervju tillsammans med sistnämnda. De trodde av nån anledning att jag var från Norge. Orkade inte rätta till det eftersom min finska inte är den bästa, så jag ville inte öppna käften på video, heh.

Kvällens pinsammaste var ändå att jag för första gången helt seriöst blev tillfrågad om jag ville skriva en autograf (dock tror jag inte att personen visste vem jag var, det var väl mera det där att jag hade ett artist-pass hängandes kring nacken), OCH JAG BLEV SÅ CHOCKAD SÅ JAG SVARADE NEJ OCH GICK BORT. VAD I HELVETE. FY FAN VAD JAG SKÄMS. SÅ DRYG KAN MAN JU INTE VARA.

(oh god jag inser nu att utifrån sett verkar det här inlägget mest bara som rent skryt från min sida, *blablabla titta vad jag har gjort*, men vad fan ska jag göra då, allt är ju sant. om någon har problem med det så sorry då men vadfan det var ju så här det gick till, varken mer eller mindre. fuck jante-lag)

Mot slutet av kvällen rycker plötsligt Jenni (hon med rosa hår) in mig i en fullproppad taxi modell större, för vi ska tydligen på efterfest till Anal Thunder-killarnas hotellrum hon och jag (Ansku kom också senare). Nåväl, tänker jag, det finns ju liksom sämre sätt att lära sig finska på.

Väl framme upptäcker vi till förskräckelse att minibaren är tom. Katastrof. Vi som skulle ha vad AT-killarna kallade för ”Nirvana-jatkot”, = när man på efterfesten lyssnar på Nirvana och är….råjsig, som det så vackert heter på finlandssvenska. Vi ringde ned till Sokos reception och frågade om någon kan komma upp med förfriskningar åt oss. Det ville de inte. God damn it.
Fanns väl inget annat val kvar då än att knalla upp för några trappor och dra till Sky. Inte så hemskt rock n’ roll där kanske, men svettigt och bra med ulldreads på dansgolvet.
IMG-20140810-WA0002 (1)När Sky stängde kilade Jenni och jag till hennes lägenhet som inte låg helt långt borta, för Jenni var räddarinnan i nöden och hade hemma lite drickbart som vi tog med oss tillbaka till hotellet för att dela syskonligt på.
Några av de andra banden bodde i samma korridor, så de joinade också festen. Ett tecken på att man har jävligt roligt är det ju i alla fall när man vågar släppa på sina spärrar såpass mycket att man faktiskt kommer på sig själv med att sitta och föra konversation på det andra inhemska språket… Även om jag nu är från Norge.

Någon gång på morgonen smet Jenni och jag därifrån för att vi blev hungriga. Vi delade på en pizza och sen tog jag en taxi hem för att äntligen få lägga mig ner och sova Törnrosa-style.

Förlåt Sokos…. men det var en bra fest! Nirvana-jatkot for the win!!

IMG-20140811-WA0000 (1)Stort jävla varmt tack till Lily KissKiss & Le Rouge Mirage som gav mig chancen att få vara en del av allt detta!!! Te olette paras! ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s