Dagens (well, nattens) intressanta lärdom

Sitter och skriver ett skolarbete inom positiv psykologi, och kom över den här undersökningen, som upprepats många gånger i olika länder och bland olika kulturer.

En och en ges försökspersoner ett kuvert med pengar. I kuvertet ligger antingen 5 dollar eller 25 dollar (eller motsvarande beroende på valutan). Det ges instruktioner om att pengarna ska vara spenderade vid dagens slut. Halva gruppen ombads spendera det på sig själva, och andra halvan ombads spendera pengarna på någon annan.
Vid dagens slut mättes försökspersonernas nivå av lycka (har för mig de mätte detta innan de fick pengarna också).
Och gissa vad?
De som spenderade pengarna på någon annan, och därmed gav någon annan glädje, kände sig själva mera glada, lyckliga och tillfreds än de som hade spenderat pengarna på sig själva. Detta oavsett kultur, och oavsett hur mycket pengar det var i kuvertet.
De som hade spenderat pengarna på sig själva var ju självfallet inte olyckligare än innan de heller, men de kom inte i närheten av den ”lycko-upphöjning” som den andra gruppen upplevde.

Detta tycker jag ni ska ta och fundera på under dagens lopp (well, inkommande dagens lopp).
Jag säger inte att ni måste ge bort just precis era pengar, men det ÄR något särskilt med att göra goda gärningar för andra… Gå inte vilse från nåt av det finaste i människans natur.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s